Hvorfor er vitamin D så viktig?
Vitamin D er et fettløselig vitamin som vi får fra sollys og fra visse typer mat som fet fisk, eggeplomme og ost. Vitamin D har en rekke funksjoner i kroppen; bla bidrar vitaminet til normalt opptak av kalsium fra tarmen og bibehold av normalt skjelett og tenner. De senere år har man vist at vitamin D også bidrar til normal muskelfunksjon og immunforsvarets normale funksjon.
Hvor mye vitamin D trenger man?
Over halvparten av den voksne befolkningen får i seg mindre av vitamin D enn det myndighetene anbefaler. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har i nye retningslinjer anbefalt økt inntak når det gjelder doser av vitamin D i kost/kosttilskudd. Maksiumum døgndose for barn er 16 µg, for unge 40 µg og for voksne 80 µg. i nye retningslinjer
D-vitamin kilder
Vitamin D kalles også «solskinnsvitaminet» fordi huden lager vitamin D når vi soler oss.
I Norge får vi for lite sollys om vinteren og mange mennesker har D-vitamin mangel. Fet fisk, smør og margarin er viktige kostkilder for vitamin D, allikevel mener ekspertene at kosttilskudd er en viktig kilde for å sikre tilstrekkelig inntak av vitamin D både for barn og voksne.